FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Oudere woningbezitters lossen vaker vrijwillig af

10 april 2014

Uit het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat vooral oudere woningbezitters het afgelopen jaar hebben afgelost op hun hypotheek.

De huizenprijzen in Nederland zijn sinds 2008 al met ruim 21% gedaald. Dertig procent van de hypotheken staat hierdoor inmiddels onder water, wat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Vooral jonge huiseigenaren kampen met dit probleem. Van de veertigers en dertigers met een hypotheek staat 40% onder water.

Oudere huiseigenaren hebben vaker een aflossingsvrije hypotheek, maar lopen desondanks niet de grootste risico’s. Zij profiteren van relatief veel overwaarde en hebben daarnaast nog veel financieel vermogen hebben. Hoewel hun hypotheek redelijk ‘veilig ‘ is, heeft juist de groep oudere woningbezitter het afgelopen jaar het meest vrijwillig afgelost op hun hypotheek. Jonge huishoudens hebben vaak geen geld om extra af te lossen, terwijl zij wel vaker een hypotheek hebben die onder water staat.

Van de bijna 7 miljard euro die in de eerste negen maanden van 2013 werd afgelost (ruim 1% van de totale hypotheekschuld in Nederland) kwam minder dan een kwart voor rekening van jonge huishoudens. Omdat deze groep vaker een hypotheek hebben die onder water staat, hebben de extra aflossingen nauwelijks bijgedragen aan het terugdringen van het onderwaterprobleem, stelt DNB vast.