FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Overeenstemming over besparingen

12 juli 2013

Het kabinet en de top van de coalitie zijn het grotendeels deels over een pakket van 6 miljard euro aan extra bezuinigingen in 2014. De besprekingen daarover gaan op 12 augustus verder, als de nieuwste cijfers van het CPB bekend zijn.

VVD en PvdA willen onder andere de vermogens van particulieren lostrekken, bijvoorbeeld door het eenmalig goedkoper te maken om de in stamrecht-bv’s opgepotte ontslagvergoedingen op te nemen. Ontslagen werknemers betalen dan slechts 80% van het normale belastingtarief. In de stamrecht-bv’s is voor 10 miljard euro aan exitpremies weggezet.

Verder studeren de coalitiepartners op fiscale maatregelen die ouderen moeten verleiden een deel van hun vermogen aan hun kinderen te schenken. Ook zo stroomt er meer geld in de economie. Ook worden de overheidslonen opnieuw op de nullijn gezet en corrigeert het kabinet de belastingschijven in 2014 niet voor de inflatie. Er wordt bovendien flink gesneden in de budgetten van ministeries, de uitgavenplafonds voor ziekenhuizen en artsen beperkt en de zorgtoeslag versoberd.