FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Overleg over versobering nabestaandenpensioen

14 november 2013

Versobering of zelfs afschaffing van het nabestaandenpensioen kan de schatkist miljarden euro’s opleveren. Het is daarom een serieuze optie in het overleg tussen kabinet en oppositie over een pensioenakkoord.

Doordat eerdere pensioenplannen onlangs sneuvelden in de Eerste Kamer is er een gat van bijna 3 miljard euro in de bezuinigingsplannen ontstaan. Minister Dijsselbloem van Financi├źn overlegt daarom met onderhandelaars van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over mogelijkheden om dat gat te dichten.

Wie bij een pensioenfonds spaart voor een ouderdomsuitkering, spaart ook voor een nabestaandenpensioen voor de eventuele partner. Die krijgt bij overlijden van de pensioenspaarder 70 procent van het pensioen. Bij pensionering kan de pensioenspaarder kiezen voor een hoger pensioen – hetgeen aantrekkelijk is als er geen partner is of als de partner een eigen pensioen heeft – of voor een nabestaandenpensioen voor de partner. Dat laatste is aantrekkelijk als de partner zelf geen of weinig eigen pensioen heeft. .

Een kwart van de 30 miljard euro die jaarlijks belastingvrij voor het pensioen opzij wordt gezet, is bedoeld voor het partnerpensioen. Als de aftrekbaarheid van dat nabestaandenpensioen helemaal wordt afgeschaft, zou dat dus ruim 7 miljard belastingaftrek besparen. Een deel, mogelijk de helft, komt dan via de loonbelasting en de btw in de staatskas.