FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Pas op voor factuur ruitschadeherstel

25 juli 2013

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor autoruitherstellers die rekeningen sturen voor ruitreparaties die een paar jaar geleden zijn uitgevoerd. Vaak zijn deze rekeningen al betaald door de verzekeraar.

Bij de factuur wordt aangegeven dat de klant alsnog zelf moet betalen, omdat de verzekeraar de schade niet aan de reparateur zou hebben vergoed. In de meeste gevallen gaat het om rekeningen van enkele tientallen euro’s. Verzekerden worden onder druk gezet om binnen vijf dagen te betalen, omdat anders incassokosten dreigen.

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) heeft al tientallen signalen van deze zwendel ontvangen. Meestal blijkt dat de reparatiekosten gewoon door de verzekeraar vergoed zijn aan de autoruitherstellers. Als een verzekerde de tweede factuur al betaald heeft, is hij zijn geld kwijt. Hij moet dan zelf verhaal halen bij de autoruithersteller. Dat is vaak een klein herstelbedrijf zonder eigen filiaal, die niet of nauwelijks telefonisch bereikbaar is en opereert vanaf grote parkeerplaatsen bij bouw- en supermarkten.

Het Verbond van Verzekeraars adviseert de factuur niet meteen te betalen, maar het herstelbedrijf te vragen de afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als de hersteller dat niet doet of niet thuis geeft, kan men contact opnemen met fraudehelpdesk.nl. Als duidelijk is dat de verzekeraar de factuur eerder al heeft vergoed, kan bovendien aangifte worden gedaan van poging tot oplichting.