FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Patiënten kennen hun rechten niet goed

16 september 2016

Gemeenten, verzekeraars, arbodiensten en andere instanties mogen mensen niet vragen om hun hele medische dossier te overhandigen. Toch gebeurt dit regelmatig. Dat stelt de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LVH).

De LVH vertegenwoordigt zo’n 11.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Uit een onderzoek onder 175 leden blijkt dat 60 procent meerdere keren per jaar een verzoek van een patiënt krijgt om zijn medisch dossier. Negen op de tien geven patiënten inzage, maar eenzelfde aantal artsen vraagt wel waarom mensen hun dossier willen inzien. Dan blijkt vaak dat een instantie de patiënt hierom heeft gevraagd, aldus de LVH. Andere vaak genoemde redenen zijn dat een patiënt van huisarts wisselt of de inhoud van het dossier wil controleren.

”Instanties vragen steeds vaker aan patiënten om een kopie van hun medisch dossier op te vragen, terwijl dit helemaal niet mag”, zegt Carin Littooij, bestuurslid van de LVH. ”Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen.” Een patiënt moet een instantie eerst toestemming geven, vervolgens kan deze instantie de medische informatie rechtstreeks bij de zorgverlener opvragen. Zonder die toestemming worden medische gegevens niet verstrekt.