FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Pensioenen kunnen omhoog

16 januari 2014

De periode dat miljoenen Nederlanders hun pensioenen jaar na jaar zagen dalen, lijkt eindelijk achter de rug. Steeds meer pensioenfondsen staan er z├│ goed voor dat zij de pensioenen dit jaar iets kunnen verhogen.

Het aantal fondsen dat de pensioenen moet verlagen omdat er te weinig geld in kas is, blijft beperkt. Dit blijkt uit cijfers van de fondsen. De dekkingsgraad geeft aan hoeveel geld er in kas is ten opzichte van de toekomstige pensioenen. Een dekkingsgraad van 130% geeft aan dat voor elke toekomstige uitkering van 100 euro er al 130 euro in kas is. Fondsen moeten een dekkingsgraad van ongeveer 105% hebben om schommelingen in de beleggingen te kunnen opvangen.

De pensioenbranche probeert de pensioenen (zowel het pensioen van ouderen als de rechten die werknemers opbouwen) zo veel mogelijk aan te passen aan de inflatie, dus dat betekent een verhoging. Een aantal grote fondsen staat er zo gezond bij dat verdere kortingen vrijwel zeker achterwege kunnen blijven. Het gaat onder meer om het ABP.