FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Pensioenkoepel waarschuwt voor hogere premies en kortingen

23 september 2019

De Pensioenfederatie waarschuwt voor de grote gevolgen van de lage rentestand. De koepel van pensioenfondsen stelt dat aanhoudende lage rente kan leiden tot veel hogere pensioenpremies, een lagere pensioenopbouw en een stapeling van pensioenverlagingen.

Naarmate de rente daalt, wordt pensioen duurder. De verwachting van de Pensioenfederatie is dat de premies hard stijgen, aldus de belangenorganisatie. Uit de analyse van de Pensioenfederatie blijkt dat de pensioenpremies wel met 10 tot 30 procent kunnen stijgen. Als deze optie niet wenselijk is, kunnen in plaats daarvan ook de opbouwpercentages onder de loep worden genomen. De Pensioenfederatie waarschuwt dat pensioenopbouw mogelijk met een derde omlaag moet: van 1,875 procent naar tussen de 1,3 en 1,5 procent.
Naar verwachting moeten de pensioenen van zo’n twee miljoen mensen volgend jaar worden verlaagd. Het is volgens de belangenorganisatie nog moeilijk om te zeggen hoe groot de verlagingen zullen zijn, maar verlagingen van 8 procent zijn mogelijk.