FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Pilot hypotheek flexwerkers uitgebreid

8 juli 2014

De proef die momenteel loopt om mensen met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger aan een hypotheek te helpen, wordt uitgebreid met tienduizend extra personen. Tot nu toe namen duizend flexmedewerkers en zzp’ers deel aan de pilot.

De pilot is een initiatief van Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis. De drie partijen hebben gezamenlijk een ‘perspectiefverklaring’ ontwikkeld. Hiermee komen flexwerkers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Omdat banken veel waarde hechten een werkgeversverklaring, komen mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst nu vaak niet in aanmerking voor een hypothecaire lening. De perspectiefverklaring moet hiervoor een alternatief bieden. Bij een perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten op werk bepalend en niet alleen het arbeidsverleden. Om zo’n verklaring te krijgen worden zaken als opleiding, werkervaring, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen.

Inmiddels heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt, zich ook aangesloten bij de pilot. Volgens de SWEW is de perspectiefverklaring een belangrijke ontwikkeling. De stichting neemt deel aan de pilot zonder vooraf extra voorwaarden te stellen. De maximale hypotheek met NHG, inclusief kosten voor aankoop, ligt sinds 1 juli dit jaar op 265.000 euro.

De proefperiode loopt nog tot 1 oktober 2014.