FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Pleidooi voor versoepeling hypotheekregels bij scheidingen

20 december 2013

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond willen dat minister Stef Blok van Wonen de hypotheekregels voor mensen die in een scheiding zitten, versoepelt.

De fiscale regels voor de hypotheekschuld zijn aangescherpt. Huiseigenaren met een nieuwe hypotheek mogen alleen hypotheekrente aftrekken, als ze de schuld binnen dertig jaar aflossen. Als stellen uit elkaar gaan, wordt de lening die de achterblijver moet afsluiten om de woning te kunnen financieren, door de bank gezien als een nieuwe hypotheek. Volgens VEH en de Consumentenbond brengen die nieuwe strengere regels huiseigenaren in financi├źle problemen.
Beide organisaties willen dat mensen die scheiden het recht op de bestaande hypotheekschuld kunnen overdragen aan de partner die in het huis blijft wonen. “De achterblijvende partner behoudt dan de volledige bestaande schuld en recht op de volledige hypotheekrenteaftrek zoals die in de oude situatie ook bestond”, laten de belangenorganisaties weten. Hierdoor blijven de maandlasten voor het huis gelijk en hoeven gescheiden huizenbezitters niet noodgedwongen hun huis te verkopen.