FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Premie ziektekostenverzekering gaat omlaag

24 september 2013

De premie voor de ziektekostenverzekering in 2014 gaat omlaag. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die met de nieuwe premie naar buiten komt en die maakte bekend dat de maandelijkse zorgpremie met 7,50 euro naar beneden gaat. De jaarpremie daalt daarmee van 1230 naar 1140 euro.
De premie kan omlaag omdat zorgverzekeraars het afgelopen jaar flink winst gemaakt hebben. Dat de premie bij DSW met 90 euro op jaarbasis daalt is natuurlijk prima, maar volgens de Consumentenbond lang niet voldoende. Volgens berekeningen van de Consumentenbond kunnen verzekeraars komend jaar de premie voor zorgverzekeringen met gemiddeld wel 300 euro per jaar verlagen en bij Achmea en CZ zelfs nog met meer.
Uit het onderzoek van de bond blijkt dat sommige zorgverzekeraars een veel te grote buffer aanhouden. De zogeheten solvabiliteitsmarge is bij een aantal 230%, terwijl 150% vereist is. Als die marge overal wordt teruggebracht naar de vereiste 150% kunnen de premies, afhankelijk van de verzekeraar, omlaag met tussen de 89 en 487 euro per jaar, aldus de Consumentenbond. Om verzekeraars op te roepen deze verlaging ook daadwerkelijk door te voeren, start de Consumentenbond een petitie.
In de komende weken zal bekend worden welke premie de andere verzekeraars voor volgend jaar voor de basiszorgverzekering hanteren. U kunt zoals u weet aan het eind van elk jaar opnieuw kiezen waar u zich verzekert tegen ziektekosten.