FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Prinsjesdag: Redelijke vooruitzichten met een voorbehoud

17 september 2019

De Nederlandse economie draait momenteel prima, maar komt de aankomende jaren in een periode van gematigdere groei terecht. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede.
Het algemene beeld van de miljoenennota was redelijk positief. Voor de meeste huishoudens neemt de koopkracht volgend jaar toe. Gemiddeld gaat het in 2020 om een stijging van 2,1 procent. De middeninkomens (een bruto jaarsalaris tussen de 35.000 en 75.000 euro) gaan er 1,8 tot 2,4 procent op vooruit. Hoge inkomens (vanaf 75.000 euro) zien een stijging van 2,3 procent. De koopkracht van lage inkomens neemt met 1,4 procent het minst toe.
De koopkrachtplaatjes zijn wel nogal broos. Internationale ontwikkelingen rondom de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China kunnen grote invloed hebben op de economische situatie van Nederland en dus de koopkracht.
In het algemeen investeert de regering in de woningmarkt, maar komen de zorg en het onderwijs er bekaaid vanaf. Op woensdag en donderdag volgen de Algemene Beschouwingen waarin mogelijk nog plannen aangepast worden. In een aantal berichten gaan we in op de diverse voorgenomen maatregelen.