FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rabobank voorziet verdere prijsstijging woningen

11 mei 2016

Economen van Rabobank gaan ervan uit dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar verder zullen stijgen. Het gaat dan om de sterkste prijsstijging sinds 2002. Dat staat in een rapport over de woningmarkt.

Volgens Rabobank zal dit jaar de gemiddelde prijsstijging 3,5 tot 5,5 procent bedragen, volgend jaar gemiddeld 5 tot 7 procent. De groei van de woningmarkt wordt onder meer veroorzaakt door de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015. Verder speelt mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Er zullen daardoor minder woningen onder water staan. Voor starters op de woningmarkt zijn de prijsstijgingen juist ongunstig. De betaalbaarheid neemt af doordat de prijzen harder omhoog gaan dan de inkomens. De verschillen binnen Nederland zijn echter groot. Amsterdam en Utrecht zijn zo populair dat de betaalbaarheid daar afneemt. Dat geldt in mindere mate ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten. Doordat huizenkopers uitwijken naar de omliggende regio’s, sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland.