FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rapport woningmarkt pleit voor hervormingen

23 mei 2016

De woningmarkt moet verder worden hervormd, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zowel consumenten als de schatkist zouden hier op termijn bij zijn gebaat.

Beide organisaties pleiten in het rapport ‘Kansrijk woonbeleid’ ervoor de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen dan nu het geval is. Koopwoningen zouden dan op de lange termijn goedkoper worden. Omdat daardoor de hypotheken lager uitvallen, hoeven kopers zich minder diep in de schulden te steken. Wel zal een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek leiden tot een prijsschok voor koopwoningen. Huizen dalen in waarde, waardoor vooral jonge huishoudens die onlangs een huis kochten, met een hypotheek zitten die hoger is dan de waarde van hun woning.

Op de huurmarkt is het volgens het rapport op langere termijn goed als de huurprijzen beter overeenstemmen met de waarde van het huis. Dan zien commerci├źle verhuurders meer in het verhuren van woningen aan middengroepen. Dat zijn mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar voor wie de vrije sector nog te duur is. Een groter aanbod van huurwoningen zal de wachtlijsten verkorten. Maar op korte termijn leidt deze maatregel volgens het rapport tot betaalrisico’s bij huurders met lage inkomens. Voor hen zullen de huizen dan misschien net te duur worden. Dat risico heeft overigens vooral te maken met problemen in de inkomenssfeer. Hieraan kan woonbeleid weinig veranderen.

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn niet overtuigd van de noodzaak van verdere hervormingen. Beide partijen pleiten voor rust op de woningmarkt.