FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rechter gaat niet over AOW-gat

27 februari 2014

De rechtbank in Den Haag doet geen uitspraak in de zaak van de FNV en Stichting AOW-gat tegen de Staat over de gevolgen van de leeftijdsverhoging van de AOW.

De Haagse rechtbank vindt het geen taak van de burgerlijke rechter: “individuele gedupeerden kunnen zelf beroep instellen bij de bestuursrechter.” Het gaat om werknemers die eerder met pensioen zijn gegaan en rekenden op AOW-inkomsten vanaf hun 65ste jaar. Zij missen een bedrag omdat de AOW nu later ingaat. De FNV wil dat de overheid mensen met een AOW-gat financieel compenseert.

Het AOW-gat kan ontstaan doordat u eerder bent gestopt met werken door gebruik te maken van regelingen als vut en prepensioen. Door de verhoging van de AOW-leeftijd, ontvangen ze een maand of enkele maanden geen inkomen en ook nog geen AOW.

Mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan, krijgen voldoende geld tot hun 65ste. Vanaf hun 65ste rekenden ze op de AOW. Nu de AOW later ingaat, krijgen ze enkele maanden later de AOW en missen ze ook een uitkering voor prepensioen of vut. Dat brengt een aantal mensen in de problemen. Ze moeten die periode overbruggen. En dat is het AOW-gat.

Iedereen die voor 1 januari 2013 vervroegd met pensioen ging en nog geen 65 is, heeft een AOW-gat. Mensen die tot hun pensioenleeftijd werken hebben geen AOW-gat. Een AOW-gat is iets anders dan een pensioengat. Bij een pensioengat hebben mensen te weinig pensioen opgebouwd om tijdens hun pensioen van te kunnen leven. Dit kan (deels) opgelost worden door extra te sparen via het pensioenfonds, lijfrenteproducten of banksparen.