FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rekenhulp laat gevolgen hypotheekregels zien

11 april 2014

De helft van de mensen die nu een volledig aflossingsvrije hypotheek hebben, verwacht niet dat de maandlasten na aankoop van een nieuwe woning zullen stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

Uit het onderzoek Wijzer in geldzaken blijkt dat dertien procent van de Nederlandse huizenbezitters overweegt binnen nu en twee jaar een nieuwe woning te kopen. Van de potentiële kopers verwacht 28 procent een restschuld over te houden bij de verkoop van het oude huis. Toch wil juist deze groep groter gaan wonen: 63 procent van de respondenten die een restschuld voorziet, geeft dat aan, tegenover 51 procent van de mensen zonder restschuld.

De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels in Nederland sterk veranderd, bij de aankoop van een nieuwe woning moet meer worden afgelost, wat vaker leidt tot hogere maandlasten. Toch verwacht 48 procent van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek niet dat de maandlasten zullen stijgen na aankoop van een nieuwe woning. Wijzer in geldzaken heeft daarom een rekenhulp ontwikkeld die huizenbezitters inzicht geeft in de effecten van de recente maatregelen op hun eigen financiën.