FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Rentemiddeling uitkomst voor 20% huiseigenaren

30 maart 2016

Als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden, zou één op de vijf huishoudens de maandlasten kunnen verlagen. Dat stelt De Hypotheker na een analyse van ruim 300.000 hypotheken.

Bij rentemiddeling kan een huiseigenaar al profiteren van de lage rente voordat de rentevaste periode is afgelopen. De boete die de klant moet betalen, wordt verdisconteerd in de nieuwe rente. Deze is dan nog altijd hoger dan de huidige rentestand, maar uiteraard lager dan wat hij nu betaalt. Op dit moment bieden slecht zes van de 27 geldverstrekkers in Nederland klanten de mogelijkheid van rentemiddeling aan.

Om voor rentemiddeling in aanmerking te komen, moet de hypotheek aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een hypotheek die is afgesloten voor de aankoop van een woning. De lening moet hoger zijn dan 50.000 euro. Het mag geen spaarhypotheek zijn en de rentevaste periode loopt over 24 maanden of later af. De huidige hypotheekrente moet nu ook hoger zijn dan 4.5% (voor hypotheken met NHG 4%). Twintig procent van de hypotheken voldoet aan de voorwaarden om voor rentemiddeling in aanmerking te komen.