FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Restschuld mogelijk ook onder NHG

13 september 2013

Huiseigenaren met een restschuld kunnen straks makkelijker verhuizen. Zij mogen de restschuld die ze overhouden na de verkoop van hun woning geheel of gedeeltelijk ook onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) laten vallen.

Volgens RTL Nieuws is dat een van de plannen voor de woningmarkt die het kabinet met Prinsjesdag presenteert. Het meefinancieren van de restschuld zou alleen onder strikte voorwaarden mogelijk worden en alleen gaan gelden voor mensen die al een Nationale Hypotheek Garantie hebben. Ook zouden mensen hun kosten koper zelf moeten financieren. Hoeveel restschuld mag worden meegenomen in de nieuwe hypotheek, zou afhankelijk worden van de hoogte van die restschuld en van hoeveel het nieuwe huis kost. Vanwege de dalende huizenprijzen zitten veel huiseigenaren met een restschuld als ze hun woning zouden verkopen. Daardoor zouden ze niet kunnen verhuizen.
Het (mogelijke) plan van het kabinet wordt niet onverdeeld enthousiast ontvangen. Sommigen zien in het plan een kans om de doorstroming op de huizenmarkt op gang te krijgen, tegenstanders vinden dat met het plan de schulden in stand gehouden worden, terwijl die juist zouden moeten worden verlaagd om de huizenmarkt structureel weer gezond te maken.