FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Roodstanden duurder dan gedacht

24 juli 2013

Veel consumenten onderschatten de hoogte van de rente die ze over hun roodstand betalen. Rentetarieven tussen de 12% en 15% zijn gebruikelijk in de markt.

Slechts een op de tien Nederlanders noemt dit als rentepercentage voor roodstand. Ook ziet de helft rood staan niet als een vorm van krediet. Dit blijkt uit onderzoek onder 511 consumenten in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bijna de helft van de Nederlanders staat weleens rood. De wettelijk maximale toegestane rente op jaarbasis is 15% en de rente op roodstand bedraagt doorgaans tussen de 12% en 15%. Een op de tien consumenten die wel eens rood staan, noemt dit als gemiddelde rente bij roodstand. Ruim een derde van de ondervraagden denkt dat de rente op rood staan lager is dan 6% en één op de acht denkt zelfs dat de rente lager is dan 3%.

Bijna de helft van de ondervraagden die heeft aangegeven wel eens rood te staan, ervaart de roodstand als een last. Een derde heeft geprobeerd om minder rood te staan, maar dat is niet gelukt. Een meerderheid wil echter niet af van de mogelijkheid om rood te kunnen staan. Een op de tien consumenten staat langer dan één maand, of soms zelfs langer dan 3 maanden rood. Bij lagere inkomens staat een kwart langer dan één maand rood.

Van de consumenten die wel eens rood staan en geen consumptief krediet hebben, ziet bijna de helft roodstand niet als een vorm van krediet. Dit is opvallend, omdat roodstand één van de duurdere vormen van lenen is.