FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Salaris hbo’er fors gedaald

28 juli 2014

In de afgelopen vijf jaar is het brutomaandsalaris van pas afgestudeerde hbo’ers met gemiddeld 361 euro gedaald. Dat meldt radiozender BNR op basis van opgevraagde gegevens uit de HBO-monitor.

De daling is volgens projectleider en onderzoeker Christoph Meng van de Universiteit Maastricht een “rechtstreeks gevolg van de crisis”. “In de afgelopen vijf jaar is de vraag naar recentelijk afgestudeerde hbo’ers continu gedaald, terwijl het aanbod aan nieuwe hbo’ers relatief constant is gebleven. Daardoor betalen werkgevers minder “, zegt Meng tegen de zender. Het effect zou verder worden versterkt, doordat veel hbo’ers onder hun niveau of buiten hun vakgebied moeten werken. Ook werken ze maandelijks minder uren dan voorheen.

Meng denkt dat dit voor werkzame hbo’ers in vrijwel alle sectoren geldt. Hij verwacht dat het bedrag weer zal groeien als de crisis voorbij is. Maar dat kan volgens de onderzoeker nog wel twee jaar duren. Als de huidige salarissen voor inflatie worden gecorrigeerd, liggen die op het niveau van zeventien jaar geleden. De onderzoeker benadrukt dat dit gebruikelijke golfbewegingen zijn. In slechte jaren daalt het loon en in goede jaren stijgt het inkomen weer.