FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Schade door pinfraude neemt niet toe

4 juli 2016

De schade die is ontstaan door pinfraude en oplichting met internetbankieren niet toegenomen in vergelijking met 2014. Dat is opvallend omdat het gebruik van elektronische betaalmethoden sterk is gegroeid.

De totale schade kwam in 2015 uit op 17,9 miljoen euro. Dat is weliswaar iets meer dan in 2014 (17,3 miljoen euro), maar dat was ook te wijten aan een groot incident. De zogenaamde pas-opstuurfraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers en burgers vragen hun pas op te sturen, resulteerde in een schade van 1,7 miljoen euro.
Betaalvereniging Nederland zag dat in 2015 het elektronisch betalen flink toenam. Zo werd (digitaal) incassomachtigen ingevoerd en nam contactloos betalen een grote vlucht. Daarnaast werden voorbereidingen getroffen voor nieuwe betaalmethodes als instant payments iDeal QR en iDIN, waarbij transacties tussen Nederlandse banken in seconden worden uitgevoerd.
Maandelijks groeide het aantal contactloze transacties met bijna 25 procent. Ook werden vorig jaar de eerste tests uitgevoerd met iDeal QR, dat gebruikt maakt van de zwart-witte geblokte vierkantjes die codes bevatten en voor iDIN, een dienst van banken waarmee klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. De hoge dreiging van fraude met internetbankieren ‘blijft echter onverminderd aanwezig’, aldus de vereniging.