FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Sentiment huizenmarkt verbetert verder

28 oktober 2013

Respondenten op de ING Vraag van Vandaag nemen op de huizenmarkt een toenemend aantal transacties waar en zijn ook minder negatief gestemd over de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Consumenten zien voor het eerst in lange tijd het aantal verkopen in hun straat toenemen. Van de ondervraagden zag 15 procent de afgelopen drie maanden het aantal verkochte huizen in de eigen straat toenemen. Een op de acht (12 procent) nam een daling waar. Per saldo is er dus een stijging van het aantal verkopen waargenomen. Afgelopen drie maanden verwisselden zo’n 9.500 woningen per maand van eigenaar, een duidelijke verbetering ten opzichte van de verkoopaantallen in de eerste helft van dit jaar.

Ook over de ontwikkeling van de huizenprijzen zijn de respondenten minder negatief dan begin dit jaar. Iets minder dan de helft (49 procent) van de ondervraagden zag in het laatste halfjaar de woningen in de straat in prijs dalen (vorige maand 53 procent). Een groep van 8 procent zag woningen duurder worden (vorige maand 7 procent). De stemming over de huizenprijzen is de dus duidelijk aan de beterende hand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de daling van de huizenprijzen de afgelopen maanden ook wat afgevlakt.