FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Sociaal plan helpt werkzoekende aan lagerbetaalde baan

26 augustus 2016

Een sociaal plan helpt werknemers vaak aan een nieuwe baan, maar dat is in de meeste gevallen wel een baan met een lager salaris. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) dat het effect van sociale plannen onderzocht.

Door de ontslagvergoeding in het sociale plan kiezen sommige werkzoekenden ervoor om minder uren te werken, waardoor hun inkomen achteruit gaat. Ook zoekt niet iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt, gelijk een nieuwe baan, soms nemen mensen meer tijd om een geschikte baan te zoeken. Diegenen die niet gelijk nieuw werk hebben, zijn mogelijk daarom ook gemiddeld langer werkloos dan mensen die worden ontslagen na een faillissement, aldus het CPB.
Een sociaal plan wordt ingezet om het verlies van een baan bij massaontslag te verzachten. De begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk begint vaak al voordat diegene zijn of haar baan verliest. Dit kan verklaren waarom mensen met een sociaal plan vaker gelijk ander werk vinden dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen recht hebben op een sociaal plan.