FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Sterke daling skimfraude

4 juli 2013

Het afgelopen jaar hebben de vier grote banken besloten om betaalpassen te blokkeren voor transacties buiten Europa. Daardoor is het aantal gevallen van skimfraude met ongeveer tachtig procent afgenomen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs de banken. Rabobank, die de blokkades vorig jaar als eerste invoerde, meldt met een krimp van 85 procent de sterkste afname. ABN Amro en SNS Reaal zagen de schade met zo’n tachtig procent teruglopen. ING noemt geen exacte cijfers, maar spreekt van een ‘significante afname’. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht bij de komende halfjaarcijfers ”een drastische daling” van skimschade te zien.

Bij skimmen maken criminelen een kopie van de magneetstrip op een pinpas. Tegelijkertijd filmen ze het intoetsen van de pincode, waarna ze een rekening leeghalen. Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa sinds begin vorig jaar alleen nog met een moeilijk te kraken EMV-chip worden betaald. Buiten Europa is het pinnen met de magneetstrip in veel gevallen echter nog wel mogelijk. Daarom sturen veel skimmers de gestolen kaartgegevens naar het buitenland. Door de betaalpassen standaard buiten Europa te blokkeren, loopt ook hier de skimfraude terug.