FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Stijgende arbeidsdeelname oudere vrouwen

22 juli 2013

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer vrouwen van 65 jaar en ouder aan het werk zijn. Zijn werken uit economische motieven of omdat zij actief willen blijven.

Aan het begin van dit jaar hadden 47.000 vrouwen van 65 jaar en ouder een betaalde baan, tegen 38.000 in het eerste kwartaal van 2011. Ruwweg de helft van hen heeft een kleine parttimebaan van minder dan 12 uur. Ook Bart Veltman van een uitzendbureau gespecialiseerd in 65plussers ziet de verschuiving. “Tot een jaar of 4 geleden hadden we 75 procent mannen en 25 procent vrouwen in ons kandidatenbestand. Nu is het percentage vrouwen gestegen naar 34.”

De stijgende arbeidsdeelname van oudere vrouwen heeft volgens hem te maken met het feit vrouwen er vaker dan vroeger alleen voor komen te staan door een scheiding of door overlijden van de partner. Zij voelen dan een economische noodzaak om te gaan werken. Bovendien zijn volgens hem vrouwen van de babyboomgeneratie sowieso zelfstandiger. Ze zijn vaker hoogopgeleid en willen na hun 65e doorwerken. Veltman signaleert overigens ook een hogere arbeidsdeelname van allochtone vrouwen van 65-plus. Daarvoor heeft hij geen verklaring.