FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Stijging premie ziektekosten verwacht

29 januari 2014

Vakbonden en werkgeversorganisaties vrezen een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten in 2015 door de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Ze waarschuwen daarvoor in een brief aan de Stichting voor de Arbeid.

Het kabinet wil de langdurige zorg (AWBZ) decentraliseren en overdragen aan de gemeenten en zorgverzekeraars. Doordat een deel van de AWBZ onder de basisverzekering komt te vallen, gaat de premie hiervan omhoog. ┬ĹNu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo, stelt voorzitter Maurice Limmen van het CNV. De sociale partners willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven financieren. Ze willen de rijksbijdrage aan de zorgverzekeringswet structureel ophogen.

De sociale partners hebben berekend dat de premies voor iedereen zullen stijgen met 200 euro en dat het eigen risico boven de 400 euro (nu nog 360) zal uitkomen. Ook de werkgevers zullen veel meer premie gaan betalen. Het plan zou bovendien koopkracht en banen kosten.