FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Stimuleringsfonds wil extra geld starterslening

27 juni 2014

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting wil dat minister Blok van Wonen meer geld beschikbaar stelt voor de uitgifte van Startersleningen. Als er niet bijgestort wordt, is de pot naar verwachting eind van dit jaar leeg. Van de 50 miljoen euro is nu 32 miljoen gebruikt.

De starterslening is bedoeld voor mensen die zelf niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. De lening is de eerste 3 jaren rente- en aflossingsvrij. Gemeenten verstrekken de starterslening en betalen de helft. De andere helft legt het Stimuleringsfonds bij met het geld van het Rijk. Volgens de directeur van het Stimuleringsfonds is de Starterslening aantoonbaar een instrument dat bijdraagt aan het herstel van de woningmarkt. “Als wij het tempo willen vasthouden waarin dat gebeurt, dan zou het goed zijn als het Rijk nog eens 50 miljoen euro beschikbaar stelt in 2015.”

Tot nu toe zijn er dit jaar door het Stimuleringsfonds ruim 4.100 aanvragen gehonoreerd tegen 2.200 in dezelfde periode vorig jaar. Het fonds verwacht dit jaar uit te komen op 8.000 aanvragen of meer, tegen 4.000 over het hele jaar 2013.
Minister Blok zegt in een reactie dat het geld nog niet op is en hij roept mensen die er gebruik van willen maken op snel in actie te komen. Over wat er volgend jaar gaat gebeuren, wil hij niets zeggen. Hij maakt aan het eind van het jaar de balans op.