FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Strijd tegen hypotheekfraude en hennepteelt

4 april 2014

Het blijkt dat hypotheekfraude en hennepteelt in een woning vaak samen gaan. Politie en OM in de regio Zeeland-West-Brabant hebben met hypotheekverstrekkers een convenant gesloten om hennepteelt in koopwoningen tegen te gaan.

De samenwerking maakt het voor de politie mogelijk om de financiële instellingen structureel te informeren over aangetroffen hennepplantages in door hen gefinancierde panden. Omdat hennepteelt regelmatig samengaat met hypotheekfraude is de informatie van de politie ook aanleiding om zelf onderzoek te doen. Als geconstateerd wordt dat er gefraudeerd is, wordt de lening in principe opgeëist, wordt er aangifte gedaan en wordt de aanvrager op de zwarte lijst bij hypotheekverstrekkers geplaatst.
Volgens de politie in de regio Zeeland-West-Brabant worden er steeds vaker hennepkwekerijen in kooppanden aangetroffen. De politie vermoedt dat dit door de strenge controle op wietteelt in huurpanden komt. Ook komt het voor dat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen. In 2013 vonden in Zeeland-West-Brabant ruim 600 hennepruimingen plaats. Het betrof in 45% gevallen een koopwoning. Geschat wordt dat er in de provincie Brabant alleen al ongeveer 6.000 wietkwekerijen zijn.