FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Tarieven bank en intermediair niet te vergelijken

25 juli 2013

Consumenten die hypotheekadvies willen, moeten de tarieven van intermediairs en banken goed kunnen vergelijken. Maar accountants zeggen dat de kostprijs van bankadvies niet goed gecontroleerd kan worden.

Sinds 1 januari brengen intermediairs en ook banken de kosten voor hypotheekadvies apart in rekening. Om de hoogte van de advieskosten te kunnen bepalen, moeten de banken een kostprijsmodel gebruiken. De berekening daarvan moeten worden gecontroleerd. Maar volgens de beroepsorganisatie van accountants, de NBA is dat niet goed mogelijk. De normen voor het bepalen van de kostprijs voor hypotheekadvies door banken te ruim. Daardoor kunnen ‘inzicht in en vergelijkbaarheid van tarieven van tussenpersonen en aanbieders waarschijnlijk niet worden gerealiseerd’. Er is alleen een beperkte controle mogelijk.

De beperkte controle is voor de OvFD, de belangenorganisatie van hypotheekadviseurs onaanvaardbaar. De consument krijgt zo geen juist en volledig inzicht in de tarieven en kan banken en intermediair niet met elkaar vergelijken. Het kostprijsmodel dat banken moeten gebruiken om hun adviesprijs te bepalen, is vanaf het begin omstreden geweest. Intermediairs waarschuwden al eerder dat banken te veel ruimte wordt geboden.