FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Teeven wil minder gesubsidieerde rechtsbijstand

15 juli 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil een nieuwe werkwijze invoeren voor het verkrijgen van gesubsidieerde rechtsbijstand. Een functionaris beoordeelt eerst of rechtsbijstand noodzakelijk is.

Dit blijkt onder meer uit een brief die Teeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand zijn de afgelopen jaren fors gestegen: van 330 miljoen euro in 2002 naar 495 miljoen euro in 2012. Om deze ontwikkeling te keren en het stelsel te behouden wordt advocatenbijstand voortaan pas vergoed als de rechtzoekende kan aantonen dat deze echt noodzakelijk is. Dit moet onnodig procederen zoveel mogelijk voorkomen en de weg vrij maken voor effectief gebruik van alternatieve oplossingen, zoals rechtshulp via een rechtsbijstandverzekering.

Rechtzoekenden worden door de maatregel in de eerste lijn uitgebreider dan nu geadviseerd door een rechtskundige professional. Bij de beoordeling van de noodzaak te procederen, behoort namelijk ook een beoordeling van de kansen en de kosten die met een eventuele zaak gepaard gaan. Daarmee krijgt de rechtzoekende een completer beeld van zijn situatie en wordt hij of zij, ook wanneer een toevoeging niet aan de orde is, beter op weg geholpen.

De maatregelen om het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te vernieuwen, leveren een besparing op van – in totaal – 85 miljoen euro in 2018.