FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Tekort huurwoningen vrije sector

12 februari 2014

Nederland wacht een groot tekort van betaalbare huurwoningen in de vrije sector. Het gaat om huren van 654 tot 800 euro.

Dat tekort komt door de hoge grondprijzen die gemeenten vragen. Die stuwt de huurprijs van nieuwe huurwoningen. Dat concluderen ABN Amro en adviesbureau Capital Value in een onderzoek.

De onderzoekers verwachten dat het woningtekort in Nederland zal toenemen tot 300.000 woningen in 2020. Vooral het aanbod van huurwoningen net boven de vrije-sectorgrens van 654 euro komt onder druk te staan.

Het is van belang dat er een voldoende aanbod is van dit soort huurwoningen. Immers, meer mensen moeten doorstromen om ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Tegelijkertijd komt niet iedereen in aanmerking voor een koopwoning.

De onderzoekers vinden dat gemeenten de grondprijzen moeten verlagen. Alleen dan zal de markt bereid zijn huurwoningen te bouwen in het middeldure huursegment. Anderzijds verwachten de onderzoekers dat internationale beleggers de komende jaren geld gaan steken in de middeldure huursector in Nederland.