FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Tijdelijk uitstel van betaling voor mensen met hoge schulden

16 juni 2020
Mensen met hoge schulden komen door de coronacrisis verder in de problemen. Daarom wil het kabinet deze groep tijdelijk langer uitstel van betaling geven. Mensen met problematische schulden zouden een zogeheten noodstop moeten kunnen aanvragen.

De noodstop biedt mensen met problematische schulden de mogelijkheid om vier maanden uitstel van betaling te vragen, met als voorwaarde de aanmelding bij de schuldhulpverlening. Als de gemeente vervolgens besluit dat er inderdaad hulp nodig is, en als die wordt opgestart, dan kan het uitstel nog eens met acht maanden worden verlengd.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) maakt al sinds dit voorjaar gebruik van een dergelijke noodstopprocedure. Het kabinet wil nu kijken of zo’n procedure ook bij andere overheidsorganisaties kan worden ingezet. De staatssecretaris roept mensen met schulden vootal op om niet af te wachten. “Trek tijdig aan de bel, voorkom dat de problemen je boven het hoofd groeien en een oplossing uit het zicht raakt. Bel met de bank als je de hypotheek tijdelijk niet kunt betalen. Of neem contact op met de schuldhulpverlening in je gemeente voor advies en ondersteuning.” Ook roept ze schuldeisers op om waar nodig coulant te zijn, en het gesprek aan te gaan.