FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Tot 2024 geen tekort op de arbeidsmarkt

6 januari 2014

Tot 2024 neemt de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking nog toe. Pas daarna is er sprake van een beperkte daling. Dit schrijft het economisch bureau van ABN AMRO in een rapport over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op middellange en lange termijn.

De beroepsbevolking neemt de komende tien jaar toe door onder meer de stijging van de AOW-leeftijd, omdat daardoor oudere werknemers langer actief blijven op de arbeidsmarkt. Ook de crisis en de hogere arbeidsparticipatie maken dat de beroepsbevolking voorlopig alleen maar toeneemt. ABN AMRO verwacht dat de beroepsbevolking in het gunstigste geval met 2,5 procent stijgt de komende tien jaar. Er is dan meestal geen sprake van een tekort op de arbeidsmarkt.

Toch zal het volgens het rapport in bepaalde sectoren ook op de middellange termijn moeilijk worden vacatures te vervullen. Dat geldt bijvoorbeeld voor specialistische banen in de financi├źle dienstverlening en voor nieuwe banen die onder invloed van sociale media ontstaan. Hierin wordt een explosieve groei verwacht.