FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Turbobelegger verliest gemiddeld veel geld

9 maart 2020

Bij de handel in zogeheten turbobeleggingen leed 68 procent van de retailbeleggers verlies in de periode van 1 juni 2017 tot 1 juli 2018. Gemiddeld verloren beleggers ruim 2.500 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
DeAFM noemt de uitkomsten zorgwekkend. De AFM roept de turbo-industrie op haar verantwoordelijkheid te nemen en risico’s voor de belegger te verminderen. Turbo’s (ook wel speeders, sprinters of anders genoemd) zijn hefboomproducten. Beleggers speculeren daarmee op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld.
Uit het onderzoek blijkt dat per transactie het gemiddelde rendement negatief was. Hogere hefbomen leiden tot grotere verliezen. Het percentage beleggers dat verlies lijdt, neemt toe met het aantal transacties per belegger. 88 procent van de beleggers met meer dan 500 transacties leed verlies. Bij beleggers met minder dan 10 transacties was dat 64 procent.