FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Tweede leven voor tante-agaathregeling

5 februari 2020

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de in 2011 afgeschafte tante-agaathlening opnieuw invoeren. Met de regeling kunnen particuliere investeerders startende ondernemers geld lenen tegen gunstige fiscale voorwaarden.
De Tweede Kamer roept het kabinet in een motie op om de oude regeling voor durfkapitaal te onderzoeken. Ze vragen de regering om vóór de zomer met een reactie te komen. De tante-agaathlening werd in 1996 ingevoerd om ondernemerschap aan te jagen. De regeling gold voor iedereen en niet, zoals de naam doet vermoeden, alleen voor familieleden. De rente die de investeerder ontving, was tot 5.000 gulden (zo’n 2.250 euro) belastingvrij.
Op het hoogtepunt in 2001 maakte 68.000 beleggers gebruik van de regeling,. Samen leenden zij 1,5 miljard euro uit. Daarna nam de animo af als gevolg van de versoberde voorwaarden. Met de invoering van de nieuwe Belastingwet in 2001 werd de regeling vervangen door de ruimer opgezette Durfkapitaalregeling. Volgens de vier coalitiepartijen is er opnieuw behoefte aan een vergelijkbare regeling met bijbehorende belastingvoordelen.