FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Vaak nog onterechte bemiddelingskosten bij studentenhuis

4 juli 2016

Veel nieuwe studenten die op zoek zijn naar een kamer in een studentenstad betalen ten onrechte bemiddelingskosten aan verhuurmakelaars. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijst studenten en verhuurmakelaars op de aangepaste regels.

Per 1 juli van dit jaar mogen verhuurmakelaars geen bemiddelingskosten meer in rekening brengen voor onzelfstandige woningen. Er is sprake van een onzelfstandige woonruimte wanneer er geen eigen toegang is of wanneer de keuken of het toilet worden gedeeld, zoals op kamers en etages. In de praktijk wonen hier vaak jongeren en studenten.
De regels golden al bij bemiddeling voor zelfstandige woonruimtes. ACM is toen opgetreden bij huurbemiddelaars die bij zowel de huurder als de verhuurder kosten in rekening brengen. Dat mag volgens een uitspraak van de Hoge Raad niet meer, de kosten mogen alleen bij de verhuurder in rekening gebracht worden. Een bemiddelaar mag wel kosten bij de huurder in rekening brengen als die daar expliciet opdracht toe geeft en die verder losstaan van de huurbemiddeling, zoals het regelen van een parkeervergunning of het uitvoeren van kluswerk. Consumenten die de bemiddelingskosten al hebben betaald, kunnen deze met terugwerkende kracht tot vijf jaar terugvragen.