FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Vanaf 1 augustus alleen nieuwe bankrekeningnummer

7 april 2014

De automatische omzetting bij internetbankieren van het oude bankrekeningnummer naar het nieuwe wordt niet verlengd naar 2016. Als Europa per 1 augustus overgaat op IBAN, kunnen consumenten alleen gebruikmaken van het nieuwe rekeningnummer.

Alleen voor goede doelen met speciale rekeningnummers als ‘giro 555’ wordt een uitzondering gemaakt. Uit onderzoek en overleg met consumentenorganisaties, banken en bedrijfsleven is gebleken dat er verschillende nadelen kleven aan het langer doorgaan met de oude rekeningnummers. Zo spelen cybercriminelen in op de overgang naar IBAN door het versturen van phishingmails, waarin zij proberen financi├źle gegevens van mensen te ontfutselen.

Er zijn zelfs criminelen die brieven versturen met een nagemaakt logo van een woningcorporatie, waarin zij huurders proberen wijs te maken dat zij hun huur voortaan naar ‘dit nieuwe IBAN-nummer’ moeten overmaken. Vorig jaar kreeg de Fraudehelpdesk in totaal 132.000 meldingen van phishing-fraude gerelateerd aan het nieuwe bankrekeningnummer. De totale schade bedroeg ongeveer 1 miljoen euro.