FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Veel mis met verzuimbegeleiding

28 oktober 2013

Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers schuwen er niet voor om de arbowet- en regelgeving te overtreden. Dit stelt vakbond FNV Bondgenoten op basis van de resultaten van zijn meldpunt Verzuimbegeleiding.

In totaal hebben ruim 6100 werknemers gereageerd op het meldpunt Volgens de bond vragen verzuimbegeleidingsbedrijven zieke werknemers vaak naar medische informatie. Ook komt het voor dat onbevoegden medisch advies geven. Deze bevoegdheden heeft alleen de bedrijfsarts. Een deel van de mensen die gereageerd hebben vermoedt ook dat er niet vertrouwelijk met hun gegevens is omgegaan. Verder is er ondanks de wettelijke verplichting vaak geen toegang tot een arboarts. De onafhankelijkheid van deze dokter werd bovendien door 41 procent van de respondenten in twijfel getrokken.

‘Als arts ben je het aan je stand verplicht om je rug recht te houden en het belang van je patiënt voorop te zetten. Maar het blijkt dat de arts zijn oren te veel naar de werkgever laat hangen. In veel gevallen geldt: wie betaalt, bepaalt’, aldus FNV-bestuurder Gea Lotterman.