FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Veel misstanden beleggingen in grond en teakhout

2 april 2014

Bedrijven die beleggingen aanbieden in grond en teakhout ontduiken geregeld de vergunningplicht, hebben gebrekkige bedrijfsvoering en lichten beleggers onvolledig voor. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Inmiddels heeft de AFM tientallen boetes opgelegd.

De AFM doet doorlopend onderzoek naar (onder meer) aanbieders van beleggingen. In het rapport ‘Toezicht op beleggingsobjecten 2006 tot 2014’ doet de toezichthouder verslag van de belangrijkste bevindingen van het toezicht op aanbieders van en bemiddelaars in beleggingsobjecten als teakhout, (kavels) grond, edelmetaal en vakantievastgoed staan. Bij teak en grond gaat het heel vaak mis. Bij edelmetaal en vakantievastgoed zijn de risico’s kleiner en zijn er minder misstanden aangetroffen.

De AFM roept consumenten op alert te zijn bij dergelijke beleggingsaanbiedingen. Op de website van de toezichthouder kunnen consumenten meer informatie vinden over beleggingsobjecten en over de risico’s. Voordat consumenten het besluit nemen te beleggen in beleggingsobjecten, is het belangrijk dat ze goed begrijpen wat de risico’s zijn, wat er met hun geld gebeurt en wat de kosten zijn. De AFM zal hierop streng blijven toezien, onder meer door vaker te mysteryshoppen bij aanbieders.