FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Veel Nederlanders zonder financiele buffer

21 november 2013

Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft geen geld voor onvoorziene uitgaven, zoals het stukgaan van een wasmachine of auto. Ruim een kwart heeft wel geld opzij gezet, maar dat bedrag is minder dan 3.500 euro. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 Nederlanders.
Het onderzoek is uitgevoerd door Wijzer in Geldzaken en laat verder zien dat ongeveer een vijfde van de Nederlanders meer dan 5000 euro opzij heeft gezet. Een op de acht heeft tussen de 3.500 en 5.000 euro aan reserve. Wel blijkt dat 87 procent van de consumenten spaart, en daarvan legt 38 procent elke maand een vast bedrag apart. Onder de laagste inkomens geeft 28 procent aan niet te sparen.
Bij onvoorziene uitgaven kiest een kwart van de Nederlanders voor rood staan. Ongeveer de helft van de Nederlanders staat weleens rood; 17 procent zelfs regelmatig. Ook vindt 17 procent het moeilijk om rond te komen. Een meerderheid is financieel voorbereid op pensioen en minder inkomsten. Twee op de vijf Nederlanders heeft voldoende geld om minimaal zes maanden in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien als de voornaamste inkomensbron stopt. Een op de tien houdt het nog geen maand vol. Op de financi├źle gevolgen van een scheiding is slechts 21 procent voorbereid.