FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

VEH: maak boetevrij aflossen overal mogelijk

3 oktober 2013

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept hypotheekverstrekkers in Nederland op geen boeterentes meer te rekenen als klanten hun hypotheek aflossen via de verruimde schenkingsregeling.

De Rabobank,SNS Bank en Florius hebben al bekend gemaakt de boetes te schrappen. Ook ABN AMRO kent een soortgelijke regeling. Bij deze bank kunnen klanten voortaan de hypotheek tot aan de meest actuele WOZ-waarde van de woning. boetevrij aflossen. De regeling is beschikbaar voor alle klanten met een ‘onder water’ hypotheek en beperkt zich niet tot schenkingen.

Vereniging Eigen Huis vindt de regeling van ABN Amro erg mager omdat iedere huiseigenaar jaarlijks sowieso al 10 procent van de hypotheek boetevrij mag aflossen. Alleen voor huiseigenaren waarvan de hypotheekschuld meer dan 10% boven de woningwaarde ligt, is de regeling dan aantrekkelijk. Volgens VEH zou ABN AMRO het voorbeeld van Florius moeten volgen. Bij deze ABN-dochter mogen klanten wel onbeperkt aflossen met zowel eigen als geschonken geld. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financi├źn drong er eerder op aan bij de banken om geen boeterente meer te rekenen als mensen met het geld uit een schenking een fors deel van hun hypotheek vervroegd willen aflossen.