FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

VEH: sale- en leasebackconstructie dure oplossing

1 augustus 2016

Vereniging Eigen Huis waarschuwt ouderen voor zogenaamde sale- en leasebackconstructies. Aanbieders van deze constructie kopen de woning en verhuren deze vervolgens aan de verkoper.

Veel oudere huizenbezitters hebben hun vermogen in hun huis zitten. Zij willen over dat geld kunnen beschikken, maar wel in hun eigen huis blijven wonen. Sinds een paar jaar zijn er partijen op de markt die aanbieden het huis te kopen en zaken als onderhoud en fiscale verplichtingen uit handen te nemen. De verkoper kan tegen een marktconforme huurprijs in de woning blijven.

Volgens VEH is de sale- en leasebackconstructie duur omdat de huurprijs met de jaren blijft stijgen. „ Deze constructie is vooral prettig voor de belegger. Het zijn commerciële partijen die geen vergunning nodig hebben om hun producten aan te bieden en waarvan het nog maar de vraag is of ze hun beloftes over onderhoud nakomen”, aldus VEH. Volgens de belangenvereniging is het vaak een stuk goedkoper om gewoon een extra aflossingsvrije hypotheek bij de bank af te sluiten. Nu de rente historisch laag is, is lenen spotgoedkoop. Het nadeel dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is, is hierdoor ook te overzien. Op een afbetaalde woning met een waarde van twee ton scheelt dat al gauw driekwart van de maandelijkse woonlasten ten opzichte van een sale- en leasebackconstructie.