FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

VEH: schrap renteopslag risicoloze hypotheken

18 maart 2016

Huiseigenaren met een kleine, aflossingsvrije hypotheek en een flinke overwaarde, betalen te veel aan hypotheekrente. Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit ervoor de renteopslag voor deze hypotheken te schrappen.

Banken rekenen voor aflossingsvrije hypotheken een onnodige renteopslag die oploopt tot 0,3%, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Een huiseigenaar met een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro betaalt zo ieder jaar maandelijks 50 euro extra aan rente als zijn woning 400.000 euro of meer waard is. ‘Daar is geen enkele goede reden voor’, zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ‘Bij verkoop levert de woning veel meer op dan nodig is om de hypotheek af te lossen. De bank loopt dus geen enkel extra risico.’

Vooral zestigplussers betalen op deze manier te veel rente. De gemiddelde waarde van hun woningen overtreft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruimschoots hun hypotheekschuld. De huizen van woningbezitters in deze leeftijdscategorie zijn gemiddeld 300.000 euro waard, terwijl hun doorsnee hypotheekschuld zo’n 135.000 euro bedraagt.