FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

VEH ziet winstmarge banken op hypotheekrente stijgen

1 april 2014

De extra winstmarge die banken bovenop hun normale hypotheektarief berekenen is volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) het afgelopen kwartaal weer gestegen. De stijging komt na een lange periode van daling. VEH wijt het aan gebrekkige concurrentie.

De marge steeg met 0,25 procentpunt voor hypotheken met een rentevaste periode van 1 tot 5 jaar en hypotheken met een variabele rente. VEH: “Hoewel de rente die consumenten voor hun hypotheek betalen de laatste jaren geleidelijk is gedaald en nu op het laagste niveau sinds 2005 staat, namen de fundingkosten (de kosten die banken maken voor het lenen van geld op de kapitaalmarkt) de afgelopen drie maanden in nog hoger tempo af. Door de lage rentestand kunnen banken hun marge ongemerkt verhogen.”
De gemiddelde extra winstmarge op het consumententarief voor nieuwe hypotheken is nu 0,56 procentpunt. Zonder de extra winstopslag zou de gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar rentevast ongeveer 3,6 procent zijn in plaats van 4,1 procent. Vereniging Eigen Huis vindt het onderzoek van de ACM naar concurrentie op de hypotheekmarkt erg belangrijk, omdat meer concurrentie (ook van buitenlandse geldverstrekkers) volgens de VEH tot lagere winstmarges die de banken zichzelf toerekenen, zal leiden.