FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Verhagen: btw bouwgrond naar 6 procent

2 mei 2014

De btw op bouwgrond zou omlaag moeten van 21 naar 6 procent. Op die manier worden nieuwbouwhuizen goedkoper en wordt de productie van nieuwbouw aangejaagd. Daarvan profiteert de profiteert de bouwbranche.

Dat zegt voorman Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Volgens de oud-politicus is er sprake van een win-winsituatie als de btw daadwerkelijk omlaaggaat. Niet alleen consumenten en bouwbedrijven hebben er voordeel van, een lagere btw helpt ook gemeenten om eindelijk verlost te raken van miljarden euro’s aan bouwgrond die ze sinds de crisis aan de straatstenen niet kwijtraken.

„Het Rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht. En denk ook eens aan alle andere effecten die optreden. De gemeenten krijgen extra bouwleges en een hogere opbrengst uit de ozb. En er is minder geld nodig voor bijstandsuitkeringen voor al die bouwvakkers die thuiszitten omdat ze sinds de crisis hun baan zijn verloren. Ik roep het nog maar eens in herinnering: sinds 2008 zijn 70.000 banen verloren gegaan.” In de ogen van Verhagen moeten de gemeenten zelf ook water bij de wijn doen door niet langer het volle pond voor de grond te vragen, maar hun verlies te nemen.