FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Vermogende wil AWBZ-kosten drukken door te schenken

11 oktober 2013

Een derde van de vermogende Nederlanders probeert de vermogensafhankelijke AWBZ-bijdrage te verlagen door eerder en meer geld te schenken. Dat blijkt uit onderzoek van ING Bank. „Opvallend is dat ze vooral meer aan kleinkinderen willen geven.”

De maatregelen voor de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) zal voor een „fors effect op de hoogte van schenkingen” zorgen. Dat zegt Karien van Gennip, directeur ING Private & Personal Banking. Meer dan de helft van de vermogende Nederlanders heeft al geschonken en blijft dat doen. Vooral de kleinkinderen profiteren daarvan. „Wellicht omdat ze al eerder geld aan de ouders van het kleinkind hebben geschonken, of omdat ze vrezen dat vooral kleinkinderen zware tijden staan te wachten, bijvoorbeeld een veel duurdere studie.” Kinderen steken een schenking meestal in de eigen woning, zo blijkt verder uit het onderzoek.

Per 1 oktober kan iedereen elkaar op die voorwaarde zelfs eenmalig tot 100.000 euro schenken op voorwaarde dat het geld wordt benut voor financiering of verbouwing van de woning of voor aflossing van de hypotheek. Liefst 70 procent van de schenkers wil niet wachten totdat ze in een AWBZ-instelling zitten. Ze willen eerder schenken, om zo hoogte van de AWBZ-bijdrage aanzienlijk te kunnen drukken.