FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Vertrouwen in woningmarkt stijgt

30 oktober 2013

Het vertrouwen in de woningmarkt zit sterk in de lift. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevolking.

De Eigen Huis Marktindicator van Eigen Huis, die specifiek het consumentenvertrouwen voor de woningmarkt meet, stijgt al tien maanden achtereen: van waarde 51 in december 2012 naar 78 in oktober 2013. De index verloor sinds het begin van de crisis (april 2008) 36 punten. Dat is nu door de stijging goeddeels ingelopen. Bij 100 punten is het consumentenvertrouwen normaal.

Inmiddels is de helft van de Nederlandse bevolking (50%) van mening dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen. Na het uitbarsten van de financi├źle crisis in 2008 was dit 10%. En aan het begin van de crisis zat vond 50%, het moment om te kopen ongunstig, nu nog maar op 20%. Het sentiment is dus echt gedraaid. De rest van de bevolking (30%) is overigens van mening dat het geen gunstige, maar ook geen ongunstige tijd is om te kopen.

Ook de verwachting over de prijsontwikkeling van huizen is omgeslagen. Verwachtte een grote meerderheid van de Nederlanders (67%) aan het begin van het jaar nog dat huizenprijzen verder zouden dalen, in de afgelopen maand is dat percentage verder geslonken naar krap een kwart (24%). Bijna de helft (47%) verwacht nu dat de prijzen vrijwel gelijk zullen blijven en 21% zelfs dat ze in het komende jaar zullen stijgen. De rest (8%) geeft aan het niet te weten.