FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Verwarring bij hypotheekaanvraag

10 maart 2016

Eigenlijk zou de nieuwe Europese hypotheekrichtlijn op 21 maart in Nederland van kracht moeten worden. Maar minister Dijsselbloem (Financiën) heeft de inwerkingtreding met enkele maanden uitgesteld.

Met de Europese Hypothekenrichtlijn mogen geldverstrekkers geen hypotheekofferte onder voorbehoud meer uitbrengen. Een eenmaal getekende hypotheek mag niet meer worden ontbonden of gewijzigd in het nadeel van de consument. Veel banken zullen daarom pas een offerte verstrekken als een klant alle gegevens heeft aangeleverd.

Nederlanders die een huis willen kopen moeten daarom goed opletten voordat zij een koopcontract tekenen, zegt de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). Vaak wordt de koopovereenkomst al getekend voordat de hypotheek rond is en wordt daarin een financieringsvoorbehoud opgenomen De koper heeft dan nog vier tot zes weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Lukt dat niet dan moet hij 10% van de koopsom betalen. Maar geldverstrekkers werken nu door het uitstel van de Europese Hypotheekrichtlijn met verschillen in acceptatieprocessen. Huizenkopers zouden door de verwarring over de regels kunnen denken dat de financiering al definitief rond is, terwijl de bank nog een voorbehoud heeft. Ze lopen het risico op de boete van 10% als het financieringsvoorbehoud verloopt.