FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Verzekeraars schakelen te snel privédetective in

30 mei 2016

Verzekeraars die schadeclaims uitkeren aan verkeersslachtoffers schakelen te snel een particulier recherchebureau in voor fraudeonderzoeken. Dat is de conclusie van een aantal deskundigen in de uitzending van het televisieprogramma De Monitor.

De Monitor sprak met verkeersslachtoffers met whiplashklachten die intensief werden geschaduwd door particuliere recherchebureaus. De verzekeraars wantrouwden de ernst van de klachten omdat zij tijdens een feitenonderzoek ‘verdachte’ foto’s op Facebookpagina’s en websites aantroffen, zoals een whiplashpatiënt op de tennisbaan. Later bleek dat deze foto al van voor het ongeluk was.

De deskundigen vinden het middel van rechercheonderzoeken vaak veel te zwaar. De bureaus zijn een ernstige inbreuk op de privacy en kunnen daarnaast vergaande financiële consequenties hebben voor slachtoffers ook als het bewijs nog helemaal niet rond is. Fraudeonderzoeken zijn gebonden aan de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. Volgens deze richtlijnen mogen verzekeraars een persoonlijk onderzoek doen als er een vermoeden is van fraude. Het middel moet echter proportioneel zijn en observeren mag alleen als er geen andere manieren zijn om informatie te verzamelen.