FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Vrees voor geldnood bij huurverhoging

22 april 2014

Bijna veertig procent van de huurders vreest in geldnood te komen als woningcorporaties in juli de huren verhogen. Dit concludeert Eenvandaag na een peiling onder zevenduizend huurders die lid zijn van het opiniepanel van het tv-programma.

Van de vijfduizend bevraagde sociale huurders stelt 46 procent dat ze nu al moeite hebben om de huur te betalen. Die problemen worden alleen maar groter wanneer woningcorporaties de huren deze zomer mogen verhogen met maximaal 4 tot 6,5 procent. Bij een eventuele verhoging wordt gekeken naar van het inkomen van bewoners. Bij negen op de tien is de huur vorig jaar ook al omhooggegaan. Huurders stellen dat het leven op alle fronten duurder is geworden, maar de inkomsten achterblijven.

Het kabinet hoopt dat door de prijsverhoging mensen met een goed inkomen verhuizen naar een andere woning. Maar van de panelleden die naar eigen zeggen een zogeheten scheefwoner zijn, denkt slechts elf procent dat de maatregel helpt. Tachtig procent ervaart geen stimulans om dan maar een ander huis te zoeken. Woningzoekenden geven aan dat het door lange wachtlijsten bij de woningcorporaties en de hoge prijzen voor een particulier huurhuiszeer lastig is om een nieuwe woning te vinden.