FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Wanbetaler kan terug naar verzekeraar

2 juli 2013

Wanbetalers kunnen gemakkelijker terug naar hun zorgverzekeraar. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Nu kan een wanbetaler alleen weer bij de verzekeraar terecht als de schuld is afbetaald of als een erkende instantie bij de aflossing van de schuld is betrokken. Schippers wil er met de nieuwe wet voor zorgen dat wanbetalers snel weer terugkeren naar hun verzekeraar en daar ook de premie betalen. Dat kan als de wanbetaler zelf een regeling treft met de zorgverzekeraar.

Nederland telt op dit moment 315.000 wanbetalers. Dat zijn mensen die 6 maanden of langer geen premie hebben betaald en door hun verzekeraar zijn aangemeld als wanbetaler. De wanbetaler moet maandelijks 160 euro betalen aan het College van Zorgverzekeringen (CVZ), dat weer een vergoeding aan de verzekeraar betaalt omdat die de wanbetaler blijft verzekeren. De compensatie van het CVZ wordt afhankelijk van de preventieve inzet van de verzekeraar. Als een verzekeraar dus niet inzet op het voorkomen van wanbetaling, kan dat ervoor zorgen dat er minder geld binnenkomt.